När vidden av covid-19 var ett faktum fick Destination Falkenberg och Falkenbergs Kommun i uppdrag att skapa en tryggre miljö för våra invånare och besökare sommaren 2020. Hur skulle vi på ett tydligt sätt kunna kommunicera viktig information som rörde sommarmånaderna? Svaret blev konceptet ingenvanligsommar.se.

Falkenberg är en sommarstad även i pandemi-tider. Människor uppmandes att semestra på hemmaplan eller i angränsade områden. Trängsel och folksamlingar under sommarmånaderna befarades bli ett stort problem när många skulle välja Falkenberg istället för Grekland eller Spanien. Vid fint väder fanns det risk för trängsel på stränder, vid sämre väder behöver invånarna och besökare hitta bra alternativ till stranden.

Tillfällig sajt med tydlig information

För att möta behovet av kommunikation skapade vi på kort tid en hemsida (ingenvanligsommar.se) med information som skulle fungera som stöd till redan existerande hemsidor som till exempel: falkenberg.se och kommun.falkenberg.se. På ingenvanligsommar.se fanns webbkameror som visade tillströmning av besökare till Skrea strand och stranden i Olofsbo.

Här fanns även information om hur kommunen på olika sätt jobbade för att minska smittspridningen samt tips på vad en kunde göra som alternativ till stranden. Det fanns en praktisk FAQ gällande covid-19 och sommaren som till exempel berättade om hur en skulle tänka när en var på stranden, regler för restaurangbesök osv.

En av alla insatser 2020

Ingenvanligsommar.se var en del av Falkenbergs kommuns kommunikativa arbete med att skapa trygghet under sommaren 2020, tillsammans med våra sommarvärdar och en kampanj i digitala kanaler som uppmanade våra invånare och besökare att hålla avstånd.

//Anna Sandén, projektansvarig