Att samla 20 000 besökare under två dagar i centrum blev under Coronans år 2020 en omöjlighet. DFAB fick länge avvakta med att fatta beslut om matdagarnas vara eller icke-vara. När vi satsade på en omställning mitt i sommaren var det mycket som skulle göras snabbt. Resultatet? Vi, näringen och besökarna är mer än nöjda.

Vi ställer inte in vi ställer om

Corona påverkade såklart även Falkenbergs Matdagar. DFAB fick avvakta med att avgöra om och i så fall hur Falkenbergs Matdagar 2020 skulle se ut. Mitt i sommaren fattade vi beslut om en omställd variant. I början av juli sattes konceptet med Matdagar-helgen, Skafferibesök och Matdagar-TV och vi satte igång med att bygga en ny hemsida: www.falkenbergsmatdagar.se

På Rådhustorget byggde vi upp en mindre sitt/hängyta i typiskt matdagar-manér med äppellådor fyllda med grönsaker, lastpall, hässjestörar och ljusgirlanger som hänvisade till hemsidan. På grund av rådande restriktioner så fick vi inget tillstånd av polisen att sätta upp ett tält som samlar människor. Inte ens ett tält utan försäljning.

Matdagar på hemmaplan

Nej, vi kunde inte samla hela Falkenbergs Skafferi i centrum så vi vände på det. Besökarna uppmanades istället att åka ut på roadtrip under det som vi kallade Matdagar-helgen. Medlemmarna som anmälde att de ville vara med höll öppet under samma tider hela helgen.

Att besöka skafferimedlemmarna där de verkar blev uppskattat av både aktörerna själva och besökarna. Många hade noga planerat sin resa för att hinna med en variation av utflyktsmål. Besökarna åkte över hela kommunen och höll sig inte till ett specifikt geografiskt område. Många falkenbergare passade på att åka runt i sina hemtrakter men vi fick även många besök från övriga Halland och angränsande län. Göteborgsområdet stack ut som en tydlig hemort för många besökare under Matdagar-helgen. En förhoppning är att många besökare kommer återkomma nu när de upptäckt vilket fint mathantverk som finns runt om i kommunen.

Skafferibesök

En hade även möjlighet att boka in sig på ett Skafferibesök under veckan. Det bestod i kurser i mathantverk, exklusiva måltidsupplevelser eller guidningar. Där stack intresset för att boka in sig på en måltidsupplevelse ut som favorit och flertalet blev snabbt fullbokade. För mathantverkskurserna var det lite mer varierande intresse, men de som erbjöds under helgen fylldes på med drop-in besökare.

Matdagar-TV

Vi ville ge dem som inte kunde ge sig ut under matdagarna möjlighet att hälsa på i Falkenbergs Skafferi ändå, genom Matdagar-TV. Det fanns mycket material från förra året som var värt att visa. Vi tog också fram sex kortare och tre längre filmer för att presentera delar av skafferiet lite mer, visa på bredden och kunskapen som finns. Filmerna kan du titta på här>>

Det fanns även ett team som åkte runt och sände live från flertalet ställen under helgen. Detta spreds via Falkenbergs Skafferis Facebook och uppskattades av många under helgen men även efteråt.

Vad händer 2021?

Det omställda matdagarna blev oerhört lyckat och uppskattat. Två veckor innan evenemanget lanserades den nya hemsidan, ändå kom vi upp i 47 170 sidvisningar varav 37 459 unika. Det märktes ju såklart tydligast ute hos aktörerna där en del sålde slut och det blev en del köer. Dock var stämningen god och det visades stor hänsyn. Aktörerna var också uppfinningsrika i att förhindra trängsel. Än vågar vi inte lova hur Falkenbergs Matdagar ser ut till nästa år. Men ett vet vi och det är att det finns ett stort intresse för den mat som så omsorgsfullt produceras, förädlas och serveras i Falkenberg!

//Susanne Thorsson, projektansvarig